MEF Menu
Middle East ForumSupport MEF
Middle East ForumMEF Quizzes

Answer Key

How Hamas Is Funded: Answers and Sources

10 answers, each with the passage from the MEF article that supports it.

Return to the quiz

  1. In which year did the United States designate Hamas a Foreign Terrorist Organization?

    1. 1987
    2. 2001
    3. 1997 (correct)
    4. 2007

    Answer: 1997. Hamas was designated a Foreign Terrorist Organization in October 1997.

    Source: Turkish Company Launders Funds for Hamas, Defies U.S. Sanctions (February 22, 2023)
    https://www.meforum.org/turkish-company-launders-funds-for-hamas-defies

    "Hamas was designated by the US as a Foreign Terrorist Organization in October 1997"
  2. Beginning in 2018, Qatar delivered cash to Gaza at roughly what rate?

    1. $3 million a year
    2. $1 billion a month
    3. $300 million a week
    4. $30 million a month (correct)

    Answer: $30 million a month. Qatar delivered about $30 million a month in cash to Gaza starting in 2018.

    Source: Israel War: Qatar Is Vital Supporter of Hamas Terrorism (October 11, 2023)
    https://www.meforum.org/israel-war-qatar-is-vital-supporter-of-hamas

    "Beginning in 2018, Qatar delivered funds in cash to Gaza to the tune of $30 million a month."
  3. Since 2012, Hamas's political bureau has been based in which capital?

    1. Doha (correct)
    2. Damascus
    3. Cairo
    4. Tehran

    Answer: Doha. Hamas's political bureau was based in Doha, Qatar, from 2012.

    Source: MEF Campaign Success: Congress Tells Turkey to Deny Safe Haven to Hamas Leaders (December 6, 2024)
    https://www.meforum.org/press-releases/mef-campaign-success-congress-tells-turkey-to-deny-safe-haven-to-hamas-leaders

    "whose political bureau was based in Doha since 2012"
  4. In an MEF interview, about how much did Iran give Hamas each year?

    1. $1 million
    2. $100 million (correct)
    3. $10 million
    4. $10 billion

    Answer: $100 million. The figure cited in the interview was $100 million a year. It is an estimate, not an audited total.

    Source: Turkey and Qatar Support Hamas: How to Respond? (October 27, 2023)
    https://www.meforum.org/turkey-and-qatar-support-hamas-how-to-respond

    "Iran, by contrast, gives Hamas $100 million a year."
  5. The Holy Land Foundation was found guilty of sending how much to Hamas?

    1. Over $12,000
    2. Over $1.2 million
    3. Over $12 million (correct)
    4. Over $1.2 billion

    Answer: Over $12 million. The Holy Land Foundation was found guilty of sending over $12 million to Hamas.

    Source: Muslim-American Organizations Slander the ADL (April 18, 2024)
    https://www.meforum.org/muslim-american-organizations-slander-the-adl

    "an organization found guilty of sending over $12 million to Hamas"
  6. In which year were the Holy Land Foundation's leaders convicted of providing material support to Hamas?

    1. 1995
    2. 2001
    3. 2019
    4. 2008 (correct)

    Answer: 2008. Holy Land Foundation leaders were convicted in 2008 of providing material support to Hamas.

    Source: CAIR Leaders Shill for Hamas in American Media, Reporters Cooperate (November 7, 2023)
    https://www.meforum.org/cair-leaders-shill-for-hamas-in-american-media

    "whose leaders were convicted in 2008 of providing material support for Hamas"
  7. Interpal, a charity the United States designated over its Hamas ties, is based in which country?

    1. Britain (correct)
    2. Canada
    3. Malaysia
    4. South Africa

    Answer: Britain. Interpal is a British charity designated as a terrorist organization by the United States because of its Hamas ties.

    Source: The U.S. Charitable Network That Subsidizes Hamas, and the Donors Behind It (November 14, 2023)
    https://www.meforum.org/the-us-charitable-network-that-subsidizes-hamas

    "Interpal, a British Hamas organization designated as a terrorist group in the United States"
  8. When the U.S. Treasury sanctioned Turkish real estate firm Trend GYO in May 2022, it said Hamas's global financial assets were worth more than what?

    1. $5 million
    2. $500 million (correct)
    3. $50 million
    4. $50 billion

    Answer: $500 million. Treasury said Trend was part of Hamas's global financial assets, worth more than $500 million, and was used to conceal and launder funds.

    Source: Turkish Company Launders Funds for Hamas, Defies U.S. Sanctions (February 22, 2023)
    https://www.meforum.org/turkish-company-launders-funds-for-hamas-defies

    "The US officials said the company was part of Hamas's global financial assets, worth more than $500 million"
  9. Besides Turkey, in which of these countries did the U.S. Treasury say Hamas's investment network controlled firms?

    1. Brazil
    2. Norway
    3. Sudan (correct)
    4. Japan

    Answer: Sudan. Treasury said the network controlled firms in Sudan, Algeria, the United Arab Emirates and Saudi Arabia as well as Turkey.

    Source: Turkish Company Launders Funds for Hamas, Defies U.S. Sanctions (February 22, 2023)
    https://www.meforum.org/turkish-company-launders-funds-for-hamas-defies

    "In addition to Turkey, the network has control of multiple firms in various countries such as Sudan, Algeria, the United Arab Emirates and Saudi Arabia."
  10. A 2025 FBI affidavit traced cryptocurrency donations to Hamas's military wing through which Istanbul-based exchange?

    1. Binance
    2. Coinbase
    3. Kraken
    4. BTCTurk (correct)

    Answer: BTCTurk. The FBI traced funds for the al-Qassam Brigades, totaling over $1 million, from wallets to exchanges including BTCTurk in Istanbul.

    Source: U.S. Crackdown on Hamas Virtual Currency Sheds Light on Turkey’s Role in Terrorism Financing (April 3, 2025)
    https://www.meforum.org/mef-online/u-s-crackdown-on-hamas-virtual-currency-sheds-light-on-turkeys-role-in-terrorism-financing

    "including BTCTurk, a cryptocurrency exchange based in Istanbul"